Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Általános adatok

Hatóanyag: 98% dazomet
Formuláció: G (granulátum)
Hatásmód
A hatóanyag a talajban nedvesség hatására több olyan komponensre bomlik, amelyek a növényi és állati szervezeteket egyaránt elpusztítják, egyedien széles hatásspektrumot biztosítva a készítménynek.

A készítmény a növényparazita fonálférgek (szabadon élő fonálférgek, gyökérgubacs-fonálférgek, szárfonálférgek stb.), kórokozó talajlakó gombák, csírázó gyommagvak és talajlakó kártevők (drótférgek, cserebogár pajorok, mocskospajor stb.) ellen hatásos.
Engedélyezett kultúrák, károsítók, egyéb adatok
Kultúra Felhasználás Dózis (g/m3)  
 
Dohány, zöldség, dísznövény, palántanevelő ágyak általános talajfertőtlenítés 250  
Zöldségfélék, dísznövények, díszfaiskola, erdészeti csemetekertek, gyümölcs- és szőlőiskolák, termesztett gyógynövények fonálférgek, gomba kórokozók, rovarkártevők 50-60
 
 
Gyümölcs-, szőlő-, komlótelepítések csírázó gyommagvak 40-100  
Technológiai ajánlások
A kezelés finom morzsalékos talajon végezhető el. A felületre kézi vagy gépi úton egyenletesen kijuttatott granulátumot 10-15 cm, szőlő-, gyümölcstelepítés esetén 20-25 cm mélyre be kell dolgozni. A szer nedvesség jelenlétében 15-20 °C között gyors gázosodás útján fejti ki hatását, emiatt alacsony talajnedvesség esetén a kezelést követően 5-6 mm-es öntözés szükséges. A tartós hatás érdekében a kezelt területet, illetve földkupacot célszerű fóliával takarni.
A kezelést követően általában 2 héttel, míg alacsonyabb hőmérséklet (5-10 °C) esetén 3-4 héttel, a talajt fel kell lazítani, illetve át kell lapátolni.
A vetés, ültetés vagy telepítés előtt tesztvizsgálattal (saláta- vagy zsázsa-teszt) meg kell győződni arról, hogy a talaj mentes-e fitotoxikus szermaradványoktól. Ha a teszt alapján csírázásgátlást tapasztalunk a talaj fellazítását, szellőztetését meg kell ismételni.
A talajfertőtlenítő készítménnyel együtt szerves trágya és talajjavító meszező anyagok kijuttatása tilos! Azokat a forgatás előtt kell a területre kijuttatni. Zárt termesztőberendezésben történő alkalmazása csak növényektől mentes, üres házban történhet.
 
Normál szerkezetű, közepes víztartalmú talajoknál számolt várakozási idő  
 
Talajhőmérséklet 10 cm-es mélységben Várakozási idő  
18 °C felett 10-12 nap  
15-18 °C 12-18 nap  
2-15° 18-26 nap  
8-12°C 25-30 nap  
Egyéb hasznos tudnivalók
Forgalmazási kategória: III.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes. A felszíni vizektől előírt biztonsági távolság minimum 50 méter.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év.
Kiszerelés: 600 g-os, 5 és 20 kg-os zsák.
Hivatalos dokumentumok
Egyéb letölthető kiadványok
Kapcsolódó termékek, károsítók
Növénykultúrák
Díszfák, díszcserjék