Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Általános adatok


Formuláció: Vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)
Hatóanyag: Cydia pomonella Granulo Virus 1 x 1013/ liter. A vírust először 1964-ben, Mexikóban izolálták természetes körülmények között fertőzött almamolyokból. A rovarölő szer előállítása a vírus gazdaszervezetben való felszaporítása, kivonása, majd formázás (SC) útján történik.
 

Hatásmód

Az almamoly-granulovírus szuperszelektív, csak az almamoly (Cydia pomonella) lárváját megbetegítő hatóanyag. 
A kártevőbe a vírus táplálkozással vagy a vírussal történő érintkezés útján kerülhet. A fertőzött lárva néhány napon belül elpusztul, majd teteméből újabb vírusok szabadulnak ki, újabb fertőzéseket okozva az állományban. Amennyiben nem jutott elegendő vírus a lárva szervezetébe, a kórokozó felszaporodik benne, és később biztosan pusztulását idézi elő. Új nemzedék a fertőzött lárvaállományból nem fejlődik ki.

 
Engedélyezett kultúrák, károsítók, egyéb adatok
Kultúra Károsító Dózis (l/ha) Kezelések maximális száma Kezelések közötti időtartam Utolsó felhasználás fenológia szerint ÉVI  
 
Alma Almamoly 1,0 10 10 nap végső gyümölcsméret 3 nap  
Technológiai ajánlások

Almamoly ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell permetezni a kis hernyók tömeges kelésekor. A védekezést a rajzás intenzitásától függően 10–12 naponként kell megismételni. A permetlé mennyiségét a lombfelület nagyságától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A készítmény kijuttatásához 800–1000 l/ha vízmennyiséget célszerű felhasználni.
Javasolt dózis: 1 l/ha.
A készítmény a legtöbb almában engedélyezett gombaölő, illetve rovarölő készítménnyel tankkeverékben kijuttatható. Mikronizált kén készítményekkel, illetve Ca tartalmú lombtrágyákkal nem ajánlott keverni.
A késztermék tartalmaz minden szükséges adalékanyagot, ami szükséges a jó hatáskifejtéshez.
Melyek ezek:
                - UV stabilitás javítása: az e célból használt adalékanyagnak köszönhetően kimondottan jó a termék UV-stabilitása, így a kijuttatást követő 10-12 nap múlva is képes hatását 90%-ot meghaladó hatékonysággal kifejteni.
                - Csapadékállóság: ugyancsak adalékanyag segít abban, hogy a Carpovirusin esetén kiemelkedően jó esőállóságról beszélhetünk, ami még 40-45 mm csapadék esetén is érvényesül.
                - pH-kiegyenlítés: a CpGV-tartalmú készítmények felhasználásakor minden esetben oda kell figyelnünk a permetlé pH-értékének alakulására. Túlságosan magas pH-nál – 8-as érték felett – kinyílik a vírust védő fehérjeburok, így az védtelen marad az UV-sugárzással szemben. A gyártó által alkalmazott adalékanyagnak köszönhetően a Carpovirusin a hatáscsökkenés veszélye nélkül keverhető más készítményekkel, kivéve a mikronizált kén tartalmúakat.
                - Csalogatóanyag: a termékben lévő attraktáns a kikelő lárvákra fejti ki hatását. Ennek köszönhetően a kikelő lárva felkeresi a permetlécseppet, és a táplálkozás során kerül be a vírus a tápcsatornába. 
 

Egyéb hasznos tudnivalók
A hatóanyag jól beilleszthető a hagyományos, integrált és biotermesztésbe egyaránt, és kiválóan alkalmazható rezisztenciatörésre is.
Eltarthatóság: Amennyiben a felhasználás a gyártást követő 8 hónapon belül történik, hűtőszekrényben vagy hideg helyiségben (legfeljebb +4 ºC-on) tárolandó. Amennyiben a felhasználás a gyártási időt követően több, mint 8 hónappal történik, mélyhűtőben (-18 °C-on) tárolandó. Felolvasztás szobahőmérsékleten. Felbontás után többszöri alkalommal is visszafagyasztható.
Szuperszelektivitása miatt környezetvédelmi szempontból maximálisan megfelel a követelményeknek. Ártalmatlan a madarakra, vízi szervezetekre, méhekre és egyéb hasznos élő szervezetekre (pl. ragadozó atkák), valamint a talaj mikororganizmusaira nézve is.
Hivatalos dokumentumok
Egyéb letölthető kiadványok
Kapcsolódó termékek, károsítók
Növénykultúrák
Alma
Károsítók
Almamoly