Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Általános adatok
Hatóanyag: 225 g/l klórpirifosz-metil.
Formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC).
Hatásmód
A klórpirifosz-metil acetilkolin-észteráz gátló, kontakthatású (nem felszívódó) hatóanyag, IRAC besorolása „1B”.
Engedélyezett kultúrák, károsítók, egyéb adatok
Kultúra Felhasználás Dózis (l/ha)
repce, mustár, olajretek repceszár-ormányos, repce fénybogár, repcebecő-ormányos, repcebolha, repcedarázs 2,0
szőlő szőlőmolyok, szőlőilonca, amerikai szőlőkabóca 2,2
almatermésűek
(alma, körte, birs, naspolya)
almamoly, levéltetvek, levélaknázó molyok 2,7
cseresznye, meggy levéltetvek, pajzstetvek 2,7
gabonafélék (árpa, zab, búza, rozs, trikálé, kukorica) raktári kártevők 7,0 - 10,5 ml/t
raktárak (üres) raktári kártevők 1,05 - 1,95 ml/m2
Technológiai ajánlások
A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!
Repcében repcedarázs és repcebolha ellen a készítményt a növény 5-6 leveles állapotában célszerű kijuttatni. Repcebolha esetén a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezések szükségességéről. A védekezést tavasszal repce-fénybogár, repceszár-ormányos és repcebecő-ormányos ellen a kártevők táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet elkezdeni és a zöldbimbós állapot kezdetéig be kell fejezni. A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban.
Szőlőben szőlőmolyok és szőlőilonca ellen a védekezéseket előrejelzésre alapozva, a tömeges lárvakeléskor kell elkezdeni, nemzedékenként egy, vagy elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva ismételt kezelés szükséges. Az amerikai szőlőkabóca valamennyi fejlődési állapota ellen felhasználható. A fiatal lárvák ellen kell a védekezést időzíteni. A védekezések hatásosságát jelentősen növeli az időben végzett zöldmunka.
Almatermésűekben, cseresznyében és meggyben a korai zöldbimbós állapottól a teljes sziromhullás utáni állapotig nem használható a szer.
Almában almamoly és levélaknázó molyok ellen a tömeges lárvakelés időszakában célszerű a védekezéseket elkezdeni. A levéltetvek ellen a kolónia képzés kialakulása előtt ajánlott először védekezni. Elhúzódó rajzások esetén a kezelést más hatásmechanizmusú készítményekkel kell folytatni. Cseresznyében, meggyben a levéltetvek ellen a kezeléseket az első össze nem függő kolóniák kialakulásakor kell elkezdeni. A pajzstetvek elleni védekezéseket nemzedékenként a tömeges lárvakelés idején célszerű elvégezni. Idősebb fejlettségű pajzstetű alakok jelenléte esetén a  készítményt hatásfokozás céljából célszerű könnyű nyári olajkészítményekkel kombinációban kijuttatni.
Tárolt termények (árpa, zab, búza, rozs, tritikálé, kukorica) kezelésére 300 ml/t vízmennyiséggel kell az előirt szermennyiséget a magvak felületére felvinni, amelyhez CFG terményfertőtlenítő gép használata javasolt. A magasabb dózissal 6 hónapnál hosszabb fertőzésmentesség biztosítható.
Üres termény raktárak fertőtlenítéséhez a tárolótér kiürítése és kitakarítása után 50-100 ml/m2 víz felhasználásával kell a szert kijuttatni, az előirt védőruházat használatával. A tárolót a kezelés után 24 órára le kell zárni, majd ezt követően alaposan ki kell szellőztetni. Azokban a tárolókban, ahol jól szigetelt zárás nem oldható meg, a magasabb dózist kell alkalmazni. Megfelelően szigetelt tárolókban (fém-, betonsilók, stb.) az alacsonyabb dózis is hatásos.
Egyéb hasznos tudnivalók
Forgalmazási kategória: I.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.
Méhekre való veszélyesség: kifejezetten kockázatos.
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes. A felszíni vizektől előírt biztonsági távolság minimum 20 méter.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év.
Kiszerelés: 5 l-es kanna.
Hivatalos dokumentumok
Egyéb letölthető kiadványok