Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Általános adatok

Hatóanyag: 240 g/l bifenazát
Formuláció: SC (szuszpenzió koncentrátum)
Hatásmód
Kontakt hatásmódja egyedülálló az atkaölőszerek között. Az atkák szervezetében a Floramite az ingerület átvitelére hat az idegek és az izmok között, ami idegrendszeri hiperaktivitáshoz vezet. A kezelés után kb. 3 óra elteltével az atkák hiperaktívvá válnak, és többé nem vesznek magukhoz táplálékot. Ezért a mozgásuk fokozatosan lelassul és legkésőbb 3-4 nap múlva elpusztulnak. Emiatt a különleges hatásmód miatt a készítmény hatása csak néhány nap után szembetűnő.
 
A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) esetén a Floramite valamennyi fejlődési állapot – pete, lárva, nimfa és imágó – ellen hatásos. Levelekre kijuttatva, a készítmény hatástartama legalább 3 hét. A rovarok és az atkák idegrendszere ugyan hasonló, a Floramite-nak még sincsen mellékhatása a rovarokra.
A Floramite a méheket és a poszméheket sem bántja, de emellett kíméli az Amblyseius californicus,  Amblyseius cucumeris, Amblyseius swirskii, Aphidius colemani, Aphidius rhopalosiphi, Aphidoletes aphidimyza, Chrysopa carnea, Coccinella septempunctata, Diglyphus isaea, Encarsia formosa, Eretmocerus ermicus, Feltiella acarisuga, Orius insidiosus, Orius laevigatus, Phytoseiulus persimilis, Typhlodromus pyri fajokat is.
Engedélyezett kultúrák, károsítók, egyéb adatok
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges ÉVI (nap)  
szer (l/ha) víz (l/ha)  
Dísznövények takácsatka 0,4 l/ha vagy 0,04% 1000-1500  -  
 
Paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka takácsatka 0,6-0,8 vagy 0,04% 1500-2000 1  
Technológiai ajánlások
A védekezéseket a közönséges takácsatka egyedszámának az ismeretében, a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan kell elvégezni. Hajtatott zöldség és hajtatott dísznövény kultúrákban a kijuttatást a tömeges felszaporodás előtti időszakban, a lárvák ellen kell időzíteni. A kártételi küszöbérték (5 mozgó egyed/levél) elérésekor indokolt a permetezés végrehajtása. Abban az esetben, ha a permetezéstől számított 5. napon a kezelés biológiai hatékonyság nem érte el a 95 %-ot, a 7. napon a permetezést meg kell ismételni. A permetlé mennyiségét a kezelt növényfelület nagyságától függően kell megválasztani.
Egyéb hasznos tudnivalók
Forgalmazási kategória: III.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.
Vízi szervezetekre való veszélyesség: közepesen veszélyes. A felszíni vizektől előírt biztonsági távolság 5 méter.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év.
Kiszerelés: 250 ml-es és 1 l-es műanyag palack.
Hivatalos dokumentumok
Egyéb letölthető kiadványok
Kapcsolódó termékek, károsítók