Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Általános adatok


Növekedésszabályzó készítméyn.
Összetétele: 100 g/l 6-benziladenin
Formuláció: SL (vízoldható koncentrátum)
 
Hatásmód
Hatásmechanizmus: a hatóanyag fokozza a sejtosztódást. Közvetlenül stimulálja a rügyek kihajtását, a kezelt fákon megnő a hajtások száma, fokozza a virágrügyek számát. Növekedésgátló hatással a hatóanyag nem rendelkezik. A kijuttatott hatóanyag növényben való mozgása korlátozott. A 6-benziladenin indirekt módon befolyásolja a növény etilén-szintézisét, így azok a kis gyümölcsök, amelyekben a magkezdemények még nem alakultak ki és ennek révén az auxintermelésük korlátozott, a kezelés hatására lehullanak.
Engedélyezett kultúrák, károsítók, egyéb adatok

Felhasználható:
Kultúra Károsítók A kijuttatáshoz szükséges Kezelés ideje fenológiai állapot szerint  
szer (l/ha) víz (l/ha)  
alma, körte növekedésszabályzás, gyümölcsritkítás 1,0-1,5 900-1000 5-10 mm-es gyümölcskezdemények (BBCH 71) - 10-20mm-es (mogyoró nagyságú) gyümölcskezdemények (BBCH72)  
 
Technológiai ajánlások
Javasolt technológia:
A szakaszos terméshozásra hajlamos alma- és körtefajtáknál (Golden Spur, Elstar,  Red Deliciosus, Bosc), a kihagyó termést követő évben túlzott virágzatot hozó alma- és körtefajtáknál termésritkításra, illetve az egyenletes terméshozás fenntartására termőkorú alma és körte ültetvényekben. A készítmény felhasználható alma növekedésszabályozására, gyümölcsritkítására, 5-10 mm-es gyümölcskezdemény állapot (BBCH 71) elérésétől, 10-20 mm-es - mogyoró nagyságú – gyümölcskezdemény állapot (BBCH 72) eléréséig terjedő időszakban, 900-1000 l/ha vízmennyiséggel, állománypermetezéssel kijuttatva.A felhasználható mennyiség almában, körtében 1,0-1,5 l/ha, koronaformától függően 500-1000 l/ha permetlé kijuttatásával. Ügyelni kell, hogy a permetlé legalább koronaforma 80 %-át fedje. A kezelések hatékonyságát az időjárási körülmények és a gyümölcsfák vigora jelentősen befolyásolja. A termésritkítás hatása normális körülmények között a kezelést követő 2-3 héten belül észlelhető. A kezelés hatására növekszik a gyümölcsméret és az egyenletesebb termőrész-berakódással csökken a rendszertelen terméshozás, az alternancia kialakulása az intenzív gyümölcsösökben.
A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!
 
Egyéb technológiai javaslatok:
Használat előtt felrázandó. A kijuttatás utáni hőmérséklet optimális értéke 20-25 °C-fok, 2-3 napon keresztül. Ha ennél melegebb, 28-30 °C-os napok következnek, szükség lehet egy újabb ritkításra. A kijuttatásra nem alkalmas az alacsony, 18 °C-fok alatti hőmérséklet. A permetezést lehetőség szerint a reggeli illetve az esti órákban célszerű elvégezni, amikor a levegő relatív páratartalma viszonylag magas.
Egyéb hasznos tudnivalók
Engedélyszám: 04.2/4288-1/2014 NÉBIH
Forgalmazási kategória: II.
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
Kultúra ÉVI (nap)
Alma, körte 90
 
 
 
 Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.
Munkaegészségügyi óvórendszabályok: Egyéni védőfelszerelés előkészítőknek: védőkesztyű, kijuttatóknak: védőkesztyű, védőruha, szemvédő/arcvédő. Zárt túlnyomásos gépkabinban nem szükséges. Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.
Elsősegélynyújtás: Bőrrel való érintkezés esetén a bőrt bő vízzel, szappannal meg kell tisztítani. A beszennyeződött ruhát, lábbelit azonnal le kell vetni. Szembe jutás esetén a szemet azonnal, bő vízzel, legalább 15-20 percig öblögetni kell. Lenyelés esetén, ha a sérült tudatánál van, a száját vízzel ki kell öblíteni, egy-két pohár vízzel itatni, orvosi ellátást biztosítani.
Terápia: tüneti, megfigyelő kezelés.
Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs.
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.
Vízi szervezetekre való veszélyesség: Vízi szervezetekre mérsékelten veszélyes. A vízi szervezetek védelme érdekében a felszíni vizektől 5 m távolságban tartson meg egy nem permetezett biztonsági övezetet.
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett.
Veszélyjel: Xn (ártalmas).
Tűz- és robbanásveszélyesség: nem jelölésköteles.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédôszer-raktárban 2 év.
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon.
 
 
Hivatalos dokumentumok
Egyéb letölthető kiadványok
Kapcsolódó termékek, károsítók